6 tips for digitale jobbintervju på Teams

Teams-møter på jobb, undervisning over nettet – ja, til og med legekonsultasjoner gjøres over Zoom. Digitale møteplasser har kommet for å bli – også når det kommer til jobbintervju. Dette stiller andre krav til deg som jobbsøker sammenlignet med fysiske intervjuer. Her er 6 suksessfaktorer som hjelper deg i ditt neste Teams-intervju.

Pandemiåret 2020 tvang frem et digitalt skifte i flere bransjer. Mens helsetopper jobbet for å innføre tiltak som begrenset befolkningens mobilitet, ble ledelsen i kriserammede selskaper nødt til å se seg selv i speilet og spørre – er vi rustet for å ha ansatte på hjemmekontor? Uavhengig av svaret på spørsmålet var dette den nye hverdagen vi alle ble kastet ut i, og det å tilpasse seg raskt og effektivt ble viktig for å holde driften i gang. Tjenester som MS Teams, Zoom og Skype ble raskt synonymt med møtevirksomhet på jobb, og 2 år senere er dette fortsatt viktige verktøy for mange bedrifter.

Selv om arbeidsmarkedet var roligere enn vanlig forsvant ikke behovet etter arbeidskraft. Men med påbud om hjemmekontor ble man nødt til å finne nye måter å gjennomføre ansettelsesprosesser.

Hvorfor brukes digitale jobbintervjuer?

I OPUS Finance benytter vi i stor grad digitale jobbintervjuer til åpne- og førstegangsintervjuer. Her kartlegges kandidaters erfaring, hva de har gjort tidligere og hvorvidt de har de grunnleggende ferdighetene for å utføre jobben. Denne intervjuformen gir kandidaten mulighet til å bli bedre kjent med stillingen og arbeidsgiver, uten å måtte forplikte seg til et par timers intervju med fysisk oppmøte. Samtidig er dette en anledning for intervjuer til å avdekke hvorvidt kandidaten har egenskapene og motivasjonen for å bli med i videre intervjurunder. 

Lise Anine Løkken, researcher i OPUS Finance, gjennomfører mange av disse intervjuene med kandidater. Hun understreker at det å skille seg ut fra mengden er enda vanskeligere over nett: “Det handler veldig mye om hvordan du klarer å presentere deg selv på kamera,” sier hun om digitale førsteinntrykk. Her er hennes beste tips for jobbintervjuet:

1. Sørg for at det tekniske fungerer

Vi har alle vært der. Forberedelsene er gjort, håret er stelt og du er klar for oppgaven du står overfor – i det noe utenfor din kontroll kommer i veien. Når tekniske problemer oppstår kan det føles som at datamaskinen personlig er ute etter å ødelegge for deg, men dette kan unngås ved å ta en halvtime før intervjuet til å sikre at det tekniske fungerer. Noen ting det er lurt å teste før intervjuet:

  • Oppdater programvaren: Som på fysiske intervjuer, er det viktig å være presis med innloggingen på det digitale møterommet. Logger du på datamaskinen i siste liten og plutselig får en uventet oppdatering risikerer du å ikke rekke møtestart. Oppdater derfor Zoom/Teams, og sørg for at du er klar i god tid.
  • Test lydkvaliteten: Før intervjuet bør du sjekke at du har en mikrofon som kan høres klart og tydelig. Det er få ting som er verre enn at de på den andre enden må be deg gjenta deg selv 2-3 ganger hver gang du sier noe. Sjekk samtidig at du har riktig mikrofon valgt som standard i Teams eller Zoom, så unngår du 2 ukomfortable minutter i starten av møtet hvor du gjentakende spør om intervjuer kan høre deg.
  • Bruk video riktig: Akkurat som med lyden, er det viktig å passe på at kameraet funker som det skal. Sørg for å presentere deg selv på en god måte. Test ulike lysforhold, finn en kameravinkel som fungerer (gjerne litt ovenfra) og velg en nøytral bakgrunn. Ikke sitt med datamaskinen på fanget på et rotete soverom – det er et dårlig utgangspunkt for intervjuet.

 

2. Øv på å presentere deg over nett

Øvelse gjør mester, spesielt når det kommer til jobbintervjuer. Uten øvelse er det lett å la nervene ta overhånd, men på digitale intervjuer kan du trene i forkant på nøyaktig hvordan du ønsker å oppfattes. En god øvelse er å starte et Teams-møte med samboer, en venn eller en god kollega. Få de til å stille deg klassiske intervjuspørsmål og gi tilbakemelding på hvordan det tekniske fungerer, fremtoning og forbedringsområder. Ta denne øvingen seriøst – det er en effektiv måte å lære på. Her kan du også ta opptak av deg selv, og analysere på egenhånd hvordan du fremstår i intervjuet. Hvis du ikke er vant til å se eller høre deg selv på video, er dette en god øvelse for å sjekke hvordan du opplever deg selv på skjermen. Opptre naturlig og imøtekommende uten å miste fokus, da starter du på plussiden.

Bli kjent med hvordan du opptrer i et digitalt intervju på forhånd. 

3. Forbered deg som at det er et fysisk intervju

Selv om intervjuet ikke er fysisk gjør du lurt i å forberede deg på samme måte. Dette inkluderer å tenke nøye over hva du ønsker å få frem om du blir stilt noen av de klassiske intervjuspørsmålene. Løkken trekker frem evnen til å fortelle om deg selv som noe som kan skille deg fra andre kandidater.

«Når vi ber folk ta oss gjennom CVen eller fortelle om erfaringene de har gjort, da merker du at de som er flinke til å fortelle om seg selv klarer å dra ut det mest relevante uten å spore helt av.»

«Det er også viktig å gå litt i dybden. Når jeg spør hvilke arbeidsoppgaver kandidater faktisk har, så vil de som nevner eksempler på oppgaver de har løst og systemer de bruker, skille seg positivt ut. Vær gjerne så konkret som mulig.»

Før intervjuet bør du også tenke over antrekket du skal ha på deg. Søker du en jobb innen finans ville du kanskje tatt på deg en dress for et fysisk intervju, da det er hva som forventes i bransjen. Tar du et Teams-intervju fra hjemmekontoret må du ikke nødvendigvis ikle deg dressen – men ta gjerne på en fin skjorte eller genser.

«Jeg tror det er lett når du sitter hjemme å tenke at du er på hjemmekontor, og dermed ta jobbintervjuet i samme hettegenser du gikk med i går.»

I en situasjon der førsteinntrykk er såpass viktig gjør du derfor lurt i å la joggetøyet bli liggende i skapet. Forskning viser også at dersom du tar på pene klær du er komfortabel i putter du deg selv i en modus der du er klar for å prestere. Samtidig fremstår du som mer troverdig, og det er med på å bygge et bilde av deg slik du ønsker å oppfattes.

Som ved fysiske intervjuer burde du gjøre deg kjent med stillingen og bedriften, og gjerne forberede noen spørsmål. Tenk godt over din motivasjon for jobben i forkant – dette er en anledning til å vise det. 

Er du klar for nye muligheter? Registrer din CV hos oss, så tar vi kontakt om vi finner en stilling som passer deg.

4. Pass på det ikke-verbale

Både fysisk og digitalt er det viktig å være bevisst på den ikke-verbale kommunikasjonen. Løkken påpeker at det ikke nødvendigvis er viktigere ved digitale intervjuer, men at det er lettere å gå i enkelte fallgruver.

“Det kan være vanskelig å ha den samme tilstedeværelsen på Teams som ved fysiske intervjuer.”

Det er små justeringer du kan gjøre for å fremstå som mer tilstede og interessert i intervjuet: 

  • Vær bevisst på kroppspositur

    Tar du intervjuet hjemmefra kan det være lett å falle tilbake til vaner etablert på hjemmekontor – enten det er å gå i pysj, jobbe fra sofaen eller hoppe rett på datamaskinen uten å stelle seg om morgenen. Husk at et digitalt intervju er første møte med en potensiell ny arbeidsgiver, og det å vise deg fra din beste side gir bedre forutsetninger for å sikre stillingen. Ved fysiske intervjuer kommer dette naturlig for de fleste. “Kroppsspråk er viktig på fysiske intervjuer også, men når du sitter i et fysisk intervju er du så klar over situasjonen.”

    Kroppsspråk er en viktig faktor i forhold til hvordan du oppfattes. Løkken påpeker at det sitte på en god kontorstol, gjerne der du er litt fremoverlent og rett i ryggen, er et godt utgangspunkt. «Jeg har jo intervjuet folk som ligger i kontorstolen hjemme og gynger frem og tilbake – det har jo mye å si for inntrykket,» fortsetter hun.

    Så: finn frem en kontorstol som sikrer god positur på kamera. Dette, i kombinasjon med et bevisst forhold til hvordan du sitter, får deg til å fremstå som selvsikker og interessert.
  • Hold øyekontakten

    Det å holde øyekontakten i en videosamtale kan virke kontraintuitivt, da det kjennes mest naturlig å se på samtalepartneren når man snakker. Prøv derfor å veksle mellom å se i kamera, og se hva som skjer på dataskjermen. Til tross for at det kanskje kjennes unaturlig ut for deg å se rett i kameralinsen, er dette noe som tar seg godt ut for de som sitter på den andre siden. Det gir et inntrykk av tilstedeværelse og engasjement, som er en viktig forutsetning for et vellykket intervju. 
  • Luk bort uvanene

    I forkant av intervjuet er det lurt å forsøke å identifisere hvilke uvaner du har, og i hvilke situasjoner de oppstår. Noen begynner å riste med benene når de er nervøse, mens andre sitter og tvinner tomler. Slike uvaner har vi alle sammen, men du gjør deg selv en tjeneste ved å klare å legge disse vekk til intervjuet. Snuser du er det ikke nødvendig å sitte med bulende overleppe mens intervjuer forsøker å kartlegge erfaringen din. Har du som uvane å fikle med hendene – plukk opp en penn og ta notater istedenfor. Faller du lett tilbake i stolen og krysser armene? Bestem deg for hvor du skal ha armene dine i forkant, så føler du deg også tryggere i intervjusituasjonen.
Å ta notater under intervjuet kan være en god måte å holde hendene okkupert på. 

5. Reduser støy rundt deg

For å lykkes i et jobbintervju handler det om å gi deg selv best mulige forutsetninger for å lykkes. Et grep som legger grunnlaget for at du kan forbli fokusert gjennom intervjuet er å redusere støy og distraksjoner rundt deg. Dette hjelper deg å forbli fokusert på oppgaven, samtidig som intervjuer slipper visuelle og auditive distraksjoner i samtalen. Det kan derfor være lurt å be samboer om å gå seg en tur med ungen, eller la hunden oppholde seg i et annet rom mens intervjuet pågår. 

Hvilken bakgrunn du bruker er på ingen måte en kritisk suksessfaktor for intervjuet, men som med alt annet det en del av pakken som er med på å danne intervjuers førsteinntrykk av deg.

«Jeg hadde prøvd å ha så nøytral bakgrunn som mulig,» sier Løkken. 

Gjerne en hvit, ensfarget bakgrunn som ikke er dekorert med gamle bryllupsbilder og veggur fra 1800-tallet. Om vegg som bakgrunn ikke er en mulighet, bør du derimot sørge for at rommet er rent og ryddig. Virtuelle bakgrunner er også en mulighet dersom alternativene dine ikke strekker til:

«Virtuelle bakgrunner funker helt fint hvis du sitter et sted uten en passende bakgrunn. Velg da gjerne noe som bare ser ut som et rom eller har en ensformig farge – du trenger ikke ha verdensrommet som bakgrunn.»

6. Bruk hjelpemidlene du har til rådighet

En av de store fordelene ved Teams-intervju som kandidat, er muligheten til å bruke hjelpemidler. Som en del av forberedelsene kan du gjøre klar en stikkordsliste. Dette er en mulighet til å notere ned viktige momenter du ønsker fremheve i intervjuet. Hva er det du virkelig ønsker å understreke av dine personlige egenskaper? Hvilke erfaringer har du gjort som er særlig relevante for stillingen? Har du noen spørsmål om stillingen eller arbeidsoppgavene? 

“Du kan gjerne ha litt stikkord så lenge du ikke fokuserer bare på det – man må jo fortsatt klare å være tilstede.”

Hvis du lener deg for mye på forberedt materiale kan det oppleves som påtvunget, og bryte opp den naturlige samtalen. Et lite tips her er å feste en Post It-lapp med notatene dine på pc-skjermen ved siden av kameraet. Du kan da raskt ta en kikk på lappen, mens du fortsatt holder fokuset i nærheten av kameralinsen. Samtidig begrenser du deg til et par stikkord, i motsetning til et fullt A4 ark i Word med viktige (og mindre viktige) talepunkter. Gjør du dette unngår du å sitte å bytte mellom ulike faner på datamaskinen. For mye fokus på det som skjer på pc-skjermen kan nemlig gi inntrykk av at du driver med noe helt annet enn å forsøke å sikre deg drømmejobben. 

“Med digitale intervju så kan jeg merke om kandidaten gjør andre ting mens vi snakker. Det gir et ordentlig dårlig inntrykk om jeg ser at de for eksempel jobber på den andre skjermen samtidig.”

Med andre ord; ikke la notatene dine gi inntrykk av at du fokuserer på noe annet enn intervjuet. Hold det kort, og gi uttrykk for at du følger med gjennom smil og anerkjennende nikk. 

Den nye normalen

Jobbintervjuer kan være en kunst. Øvelse gjør mester, og skiftet fra fysiske til digitale intervju endrer noen av spillereglene. Innledende intervjuer over Teams eller Zoom har kommet for å bli, og både arbeidsgivere og jobbsøkere er nødt til å tilpasse seg den nye normalen.

Enten du er en veteran i jobbmarkedet, eller om du er på utkikk etter første arbeidsplass etter endt studie, stiller du godt rustet til ditt neste Teams-intervju om du har disse 6 tipsene i bakhodet.

Følg oss gjerne på Linkedin for ukentlige oppdateringer om stillinger innen økonomi, regnskap og finans.

Relaterte blogginnlegg